fbpx

Tłuszcze, ich wpływ na tkankę trzewną, metabolizm.

Home / Tłuszcze, ich wpływ na tkankę trzewną, metabolizm.

Tłuszcze, ich wpływ na tkankę trzewną, metabolizm. Tłuszcze, ich wpływ na tkankę trzewną, metabolizm. Tłuszcze, ich wpływ na tkankę trzewną, metabolizm.

Tłuszcze, ich wpływ na tkankę trzewną, metabolizm.

Tłuszcze dzielą się na roślinne i zwierzęce i odgrywają różne role w naszym organizmie. Działają stabilizująco na wiele hormonów, są elementami budulcowymi mózgu, a każdy rodzaj tłuszczu wywiera zupełnie inny wpływ na procesy sygnalizacyjne naszego ciała. Również w  transmisji przekaźników  w   mózgu pełnią zróżnicowane funkcje.  

Tłuszcze odgrywają też ważne role w procesach metabolizmu. Mówimy tu o przemianach energetycznych, o wytwarzaniu energii nawet na poziomie komórkowym, co oznacza, że schodzimy naprawdę głęboko, bo aż do mitochondriów. 

Wielonienasycone tłuszcze roślinne inaczej niż tłuszcze nasycone wpływają też na wytwarzanie reaktywnych form tlenu, i tak dalej. 

W tym artykule skoncentrujemy się natomiast na tym, jak różne tłuszcze mogą wpływać na przemiany energetyczne w mitochondriach i jak się mają do rozrostu tkanki trzewnej, która odgrywa ogromną rolę w produkcji hormonów, peptydów, przekaźników czy naszej wrażliwości insulinowej (więcej o tym przeczytasz  tutaj).

Omówimy też oczywiście, jakie problemy mogą z tego wyniknąć. (Dla niecierpliwych podpowiemy od razu: między innymi zły metabolizm, cukrzyca i otyłość. Więc może warto przeczytać).  

Na potrzeby dalszych rozważań przypomnijmy sobie kilka pojęć i faktów: 

Tkanka trzewna  odpowiada za neurotransmisję  i  metabolizm, a szczególnie odpowiedź insuliny i jej produkcję przez trzustkę. Tkanka ta bierze czynny udział w wydzielaniu  adiponektynyrezystyny  i leptyny – pisaliśmy już o tych białkach, więc więcej możesz dowiedzieć się  tutaj.

Rozróżnijmy też rodzaje tłuszczy ze szczególnym uwzględnieniem  kwasu linolowego i oleinowego (tłuszcze roślinne) oraz  stearynowego (zwierzęce) – poniżej obrazek, który ułatwi zapamiętanie

Następnie  mitochondria, o których również będzie tu mowa. Odpowiadają za wytwarzanie energii dla naszego ciała. Poprawnie funkcjonujące mogą nam zapewnić długotrwałą sprawność i siłę na lata. Ale uwaga:  możesz być szczupły czy szczupła i mieć wysportowaną sylwetkę, ale to, ile będzie w Tobie energii do życia, jakie w rzeczywistości będzie Twoje zdrowie i jak młodo będziesz się czuć, w dużej mierze zależne jest właśnie od mitochondriów. 

Reaktywne formy tlenu (ang. reactive oxygen species – ROS): upraszczając, to takie cząsteczki tlenu, które mogą wchodzić w dalsze, nie zawsze korzystne dla naszego organizmu, reakcje chemiczne. Reaktywnymi formami tlenu są na przykład słynne wolne rodniki, czyli takie atomy, które straciły elektron i teraz mają ich nieparzystą ilość. Taki niekompletny atom dążąc do odzyskania równowagi zaczyna szukać brakującego elektronu w najbliższym otoczeniu. Problem polega na tym, że może podebrać elektron nie tylko innym cząsteczkom tlenu, ale także białkom – a to jest już groźne, bo tym samym może doprowadzić do uszkodzenia struktury komórki białkowej. 

I jeszcze trochę o różnicach: kwas linolowy a stearynowy 

Wszystkie rodzaje kwasów tłuszczowych są bogate kalorycznie: na 1ml przypada aż 9 kalorii. Każdy kwas tłuszczowy ma swoje właściwości zapalne lub przeciw zapalne. Od wielu lat są prowadzone dyskusje, badania, które z nich są zdrowsze. 

Kwas  linolowy, oleinowy głownie  znajdziemy się w roślinach, orzechach i nasionach, które naturalnie występują jesienią przed nadejściem zimy (ale uwaga: występuje również w drobiu lub wieprzowinie). Z kolei kwas  stearynowy  znajduje się głównie w pokarmach zwierzęcych, mięsie dzikim i przeżuwaczy (no, chyba że mieszkasz w tropikach i możesz go wydobyć z kakao). Więc  kwas linolowy jest prawdopodobnie ewolucyjnie sygnalizatorem, abyśmy nieco przytyli, by bez problemu przetrwać okres zimowy, kiedy pokarm jest słabo dostępny – opis  hyperphagi znajdziecie w moim poprzednim  artykule  TUTAJ 

Tłuszcze nasycone, a szczególnie  stearynowy, to przeciwny sygnał: nakazuje kurczyć się  naszym komórkom tłuszczowym. Tłuszcz stearynowy jest u ssaków genetycznie kojarzony z okresem wiosny, kiedy dzika zwierzyna zaczyna być łatwiej dostępna. Zwiększa się też dostępność innego pokarmu, więc potrzebujmy być mniej zatłuszczeni, żeby znów móc zacząć polować i przemieszczać się po okresie zimy. 

Kwas linolowy inaczej niż kwas stearynowy zmienia sygnalizację w NADH, dając sygnał do rozrastania się komórek tłuszczowych, zamiast do ich uszczuplania. Zmiany zachodzą nawet na poziomie odczuwania uczucia sytości i głodu, mimo tych samych ilości kalorii. A kwas stearynowy mówi “nie hoduj już tych komórek, zimy nie ma, potrzebujesz mieć teraz siłę i sprawność do polowania, podróżowania w okresie wiosennym, letnim, jesiennym”. 

Ostatnia różnica, którą chcemy tu zaznaczyć to różnica w wiązaniach energetycznych, bardzo znacząca dla stosunku  FADH2 do  NADH, dwóch związków biochemicznych biorących istotny udział w transporcie elektronów. Ta proporcja (tj. FADH2 do NADH) wpływa na syntezę ważnej molekuły, ATP, która odpowiada (między innymi) za wykorzystywanie dostępnej energii z uwalnianych kwasów tłuszczowych w procesie przemian energetycznych, w sygnalizacji których biorą udział NADH, mitochondria i opisane powyżej reaktywne formy tlenu. 

 Badania 

Kwas stearynowy prowadzi do redukcji tkanki trzewnej 

Opiszmy krótko badanie [1], które mimo że jest przeprowadzone na szczurach, dobrze pokazuje, że tłuszcz trzewny (odpowiedzialny chociażby za powstawanie raka, jego przerzuty, ale też ogólnie skracający życie) uległ znaczącej zmianie, tj. obniżył się o 70% w porównaniu z grupami kontrolnymi karmionymi inną dietą. 

Badanie polegało na podawaniu trzem grupom szczurów trzech różnych kwasów: 

  • Grupie pierwszej – kwasu stearynowego,  
  • Grupie drugiej – jednonienasyconego kwasu oleinowego, 
  • Grupie trzeciej – wielonienasyconego kwasu linolowego. 

Okazało się, że w grupie pierwszej – tej, której podawano kwas stearynowy – o 77% wzrosła masa beztłuszczowa. W porównaniu do grupy drugiej, tej z kwasem  oleinowym, i grupy trzeciej– linolowym – w grupie stearynowej widać było znaczący wzrost apoptozy czyli utleniania tłuszczu, szczególnie tego trzewnego.  Dalsza część badania już z   grafiką, ale

To badanie sugeruje, że możesz programować śmierć lub rozrastanie się komórek tłuszczowych za pomocą źródeł tłuszczu. A to z tego względu, że sygnalizacja w stronę komórek tłuszczowych jest zależna od rodzaju tłuszczu. 

W Dalszej części tego obszerne badania [1] też zostaje przedstawiony rozrost tkanki trzewnej.

Zdjęcia z przedstawiają otyłość brzuszną, posiadanie tkanki trzewnej w diecie nisko tłuszczowej ,2ga pozycja z  udziałem kwasu stearynowego, 3cia oleju kukurydzianego oraz 4ta szafranowego, które zawierają kwas linolowy. 

 

Praca dyplomowa Valerie Ryn: kwas stearynowy i jego wpływ na metabolizm, ale też leptynę 

Autorka pracy [2] przedstawia, w jaki sposób kwas stearynowy chroni organizm przed rozwojem cukrzycy. W modelu tym dodatkowo uwzględniono reakcję receptora leptyny, który odpowiada za uczucie sytości i ochotę do dalszej konsumpcji 

Przedstawiona tutaj dieta jest wzbogacona kwasem stearynowym lub oleinowym i podawana przez 10 tygodni. W diecie nie wzbogaconej kwasem stearynowym, lecz kwasem oleinowym (oliwa z oliwek), pomimo utraty masy ciała zanotowano znacznie podniesioną glukozę i progresję cukrzycy i to niezależnie od ilości utraconej tkanki tłuszczowej. 

Na 59 stronie pdf, 39 arkusza w pracy dyplomowej [2] Wykresy z poziomów cukru 

To badanie wskazuje, że kwas stearynowy wyraźnie wpływa na wrażliwość insuliny, poprawną organizację i wysyp komórek trzustkowych. A dodatkowo oddziałuje na leptynę. 

Na 59 stronie pdf, 45 arkusza w pracy dyplomowej [2] jest dokładnie przedstawiony wpływ na leptynę i dalszą konsumpcję kalorii. 

Widać, że ilość żywności spożywanej na diecie bogatej w kwas stearynowy była znacznie niższa, nawet 2-3 krotnie. Oznacza to, że tłuszcze nasycone, szczególnie kwas stearynowy wpływają na zwiększenie uczucie sytości. 

Wspiera to argumentację, że w naszych mózgach tłuszcze a szczególnie kwas stearynowy, są również kluczowym elementem sygnalizacji sytości: tłuszcze nasycone i wielonienasycone wpływają różnie na ośrodek sytości w naszym mózgu, na przyśrodkowe podwzgórze i na inne obszary podwzgórza, a dalej na mitochondria, które z kolei oddziałują na sygnalizację neuronową. 

A dla wtajemniczonych: W tym przypadku najprawdopodobniej mamy do czynienia z mechanizmami transportu elektronów od C. elegans  po człowieka.  

Kwas stearynowy, Badanie mitochondrialne na ludziach.  Kwas stearynowy znajdujący się w diecie reguluje mitochondria 

Przedstawimy jeszcze jedno interesujące badanie, dodatkowo przeprowadzonych na ludziach. Badanie dotyczy wpływu kwasu stearynowego na ludzkie mitochondria. [3] 

Interesujące w tym [3] badaniu jest to, że osobom badanym podawano dodatkową, ale dość niską dawkę kwasu stearynowego. Co więcej, w badaniu uwzględniono grupę na diecie wegetariańskiej, w której kwasu stearynowego jest bardzo mało. Wyniki tego eksperymentu pokazują zmiany w mitochondriach, beta oksydację karnityny. Spalanie kwasów tłuszczowych znacznie się obniżyło, wprowadzając wręcz rozszczepienie mitochondrialne w grupie bez kwasu stearynowego. 

Dodanie 26 gram kwasu stearynowego do tej grupy sprawiło, że mitochondria zaczęły dużo sprawniej działać już po 3 godzin od podania dawki. 

To badanie pokazuje, jak ważnym dietetycznie metabolitem jest kwas stearynowy, jego istotny wpływ na mitochondria, czyli procesy, które odpowiedzialne są za energię w naszym ciele, ale też za dostępność tkanki do jej spalania. 

Wnioski 

Brak kwasu stearynowego wynikający z diet, ze sposobów odżywiania nie uwzględniających proporcji kwasu oleinowego, linowego do stearynowego lub ogólna niska dostępność kwasu stearynowego może nie tylko zwiększać zmiany w metabolizmie glukozy, pracy trzustki, wytwarzaniu przez nią insuliny, ale całkiem możliwe, że naraża Cię na większy przyrost tkanki tłuszczowej trzewnej, tej która rozwija się w narządach, niekoniecznie pozytywnie wpływając też na ośrodek sytości w Twoim mózgu oraz na pracę mitochondriów, które regulują wiele procesów życiowych i energetycznych w ciele. 

Z drugiej jednak strony, jedzenie tak po prostu tłuszczy zwierzęcych niekoniecznie może być najlepszą praktyką, ponieważ kwas linolowy występuje w dużych stężeniach w drobiu i wieprzowinie. Większa ilość kwasu stearynowego względem linolenowego jest natomiast w cielęcinie, wołowinie, jagnięcinie i baraninie. Warto więc uwzględnić rodzaj mięsa, bo ma spore znaczenie w kwestii dostarczania większej ilości kwasu stearynowego niż linowego. 

W każdym razie, sama nadwaga może się okazać mniej istotną przyczyną wielu powikłań zdrowotnych niż tkanka trzewna i stan Twoich mitochondriów. Przewlekłe problemy metaboliczne, zdrowotne, neurologiczne to złożona sprawa, więc jeśli troszczysz się swoje zdrowie i potrzebujesz wsparcia w optymalizacji swojego odżywiania, przemian metabolicznych, hormonalnych, neuronalnych, to pomoc znajdziesz pod TomaszModerski@test.eljotdesign.pl  lub  TUTAJ

Leave A Comment