Histamina – żmija w lodówce
Histamina? Co to jest?
Dla Chemika Mózgu, czyli z neurologicznego punktu widzenia, histamina jest aminą, która pełni funkcje w wypychaniu adrenaliny z synaps i przyczynia się do ogólnego zwiększenia jej (adrenaliny) poziomu w organizmie. W wyniku tego wydzielają się również większe ilości kortyzolu, powstaje niedobór serotoniny i powstają zaburzenia w działaniu acetylocholiny.
Ale z perspektywy obecnych problemów zdrowotnych łatwiej to zrozumieć! np. gdy występuje letarg, swędzenie-zmiany skórne, brak energii, ospałość, dezorientacja problemy z cukrami, insuliną, lęk czasem nawet i depresja.
Jak to działa?
Histamina jest uwalniana przez układ odpornościowy, gdy ten zmaga się z infekcją – pojawienie się histaminy to taki wewnętrzny sygnał ostrzegawczy: Jest histamina? Walczymy!
Im jest jej więcej, tym bardziej reakcja obronna organizmu się nasila. A gdy układ odpornościowy tak intensywnie funkcjonuje, to doprowadza do błędów w programowaniu limfocytów T (1). Zaczyna również błędnie rozpoznawać różnego typu białka jako zagrożenie. Te sytuacje i wiele innych prowadzą do nieprawidłowych przemian energetycznych, nasilenia stanów zapalnych w organizmie oraz różnych alergii.
Ponieważ pod wpływem nadmiaru histaminy zwiększa się stres organizmu, to z nadnerczy wydziela się kortyzol. Wpływ adrenaliny i kortyzolu bezpośrednio przyczynia się do problemów z cukrami, wrażliwością insulinową.
Dlaczego? Adrenalina jako hormon walki, doprowadza do szeregu zmian w pracy przewodu pokarmowego produkcji ilość enzymów trawiennych oraz podwyższa poziom glukozy we krwi, hamując wydzielanie insuliny przez trzustkę. A kortyzol – czym jest wyższy, tym glukoza jest słabiej wychwytywana przez organizm.
Tak więc dowiadujemy się, że histamina zwiększa pobudzenie układu odpornościowego, ale też ma wiele wspólnego z wrażliwością insulinową i trawieniem.
Skąd się w takim razie bierze nadmiar histaminy?
W pewnym sensie dosłownie z lodówki: histamina obficie występuje we współczesnej żywności, ponieważ jej stężenie w jedzeniu wzrasta wraz z czasem jego przechowywania. Oczywiście niektóre pokarmy w naturalny sposób zawierają tę aminę w wysokich ilościach albo są jej wyzwalaczem. Również sposób obróbki, długi czas „przydatności do spożycia” sprawia, że produkt, który początkowo jest nisko histaminowy, staje się na koniec wysoko histaminowym.
Histamina chyba się nie obrazi, jeśli nazwiemy ją trucizną, bo – co ciekawe – występuje również w jadzie skorpionów i węży, i to w dużych stężeniach. Możliwe, że to właśnie dzięki zawartości histaminy jad tak silnie alergizuje, że paraliżuje ciało, umysł, uszkadza mózg i połączenia nerwowe.
Jak nasz organizm reaguje na tę aminę?
Podane poniżej objawy są wynikiem nadmiaru histaminy lub zwiększonej ilości adrenaliny, kortyzolu. Ta destabilizacja jest wynikiem nieodpowiednio zrównoważonej diety – za dużo aminokwasów pobudzających, a za mało hamujących – a również zbyt silnego stanu zapalnego organizmu. Lista jest długa, więc dla porządku podzieliłem ją na trzy części:
Neurologiczne:
- poczucie zagrożenia
- nadmierna ilość myśli
- nerwowość
- natręctwo negatywnych myśli
- zwiększona obawa przed tym, co będzie
- rozproszenie
- zmniejszona uwaga i koncentracja
- niedotlenienie mózgu!
Fizyczne:
- zwiększone, nadmierne napięcia powięziowe
- uniesione ramiona
- ból, uczucie kłucia łopatek
- sztywność w biodrach
- stawianie stopy bardziej od śródstopia zamiast od pięty
- nadmiernie napięty rdzeń kręgowy – tendencja do garbienia się
- problemy z odcinkiem szyjnym
- dystomia (mimowolne ruchy ciała)
Kardiologiczne, narządowe, anafilaktyczne:
- świąd skóry, rumień, pokrzywka, obrzęk warg i języka;
- duszność, świszczący oddech, suchy kaszel, chrypka, świst wdechowy, wodnisty katar;
- nudności, wymioty, biegunka, bóle brzucha;
- spadek ciśnienia tętniczego, przyspieszenie akcji serca, zaburzenia rytmu serca;
- zawroty głowy, „mroczki” przed oczami, bóle głowy
- tiki nerwowe
Jedzenie które nasila problemy z histaminą
- sfermentowane produkty mleczne, takie jak ser (szczególnie dojrzały), jogurt, śmietana, maślanka i kefir
- sfermentowane warzywa, takie jak kiszona kapusta i kimchi
- pikle lub marynowane warzywa
- kombucha
- dojrzałe banany
- czekolada, kakao.
- mięso wołowe długo dojrzewające, tatar.
- wędliny takie jak kiełbasy, salami i szynka fermentowana
- wino, piwo, alkohol i szampan
- sfermentowane produkty sojowe, takie jak tempeh, miso, sos sojowy i natto
- sfermentowane ziarna, takie jak chleb na zakwasie
- pomidory, bakłażan, szpinak, jarmuż
- ryby mrożone, solone lub w puszkach, takie jak sardynki i tuńczyk
- keczup
- drożdże
- czasem też awokado, niektóre orzechy, szczególnie te na których się rozwinęła pleśń – od nie odpowiedniego i zbyt długiego przechowywania. .
- Bardzo dużo produktów sklepowych, gotowych dań.
Histamina jest również silnie powiązana z przewodem pokarmowym, jednym z głównych przyczyn są jelita o czym piszę więcej TUTAJ
I jeszcze coś na koniec
O wpływie histaminy na adrenalinę i zwiększoną produkcję hormonów stresu już napisałem, ale o czymś jeszcze wspomnę w tym artykule dla większej świadomości moich czytelników.
Otóż histamina ma również wpływ na acetylocholinę: blokuje nie tylko specyficzne miejsce wiązania acetylocholiny, ale także oddziałuje z miejscem kanału acetylocholiny. A funkcje acetylocholiny są naprawdę znaczące i często nie są brane pod uwagę:
- Acetylocholina wpływa na poprawę napięcia mięśniowego (nieodpowiedni poziom odpowiada za niedowłady lub nadmierne napięcia, a nawet paraliż – tym bardziej z wysoką adrenaliną w tle);
- Acetylocholina z adrenaliną wpływają na autonomiczny układ nerwowy, który odpowiada za dostarczanie impulsów nerwowych z mózgu do narządów wewnętrznych i reakcji niezależnych od woli człowieka: skurcze serca, oddychanie, ale też pamięć i procesy myślowe;
- Histamina, która oddziałuje w silny sposób na adrenalinę, a z kolei adrenalina na acetylocholinę są silnie powiązane z ciśnieniem, astmą, sercem, wydolnością płucną, napięciami ciała, powięzi, odpowiedniego czucia mięśniowego i wielu innych. tutaj pare słow o adrenalinie/acetycholinie ale to część fizjologii na dłuższy materiał.
Jeżeli masz problem z histaminą można to wszystko naprawić, zapraszam do zapoznania tego co oferuje na stronie głownie TUTAJ
Zapoznaj się z moją osobą, sprawdź konsultacje, prowadzenie. TUTAJ art powiązane z histamina są TUTAJ
Wpływ histaminy na cukrzyce, nieprawidłowości w pracy trzustki, niebawem. Zapraszam do śledzenia!
Kondycja umysłu - stan zapalny - histamina - ChemikMózgu.pl
[…] Histamina jest przekaźnikiem, który aktywuje się na skutek infekcji wewnątrz organizmu, ale też tego co spożywamy. Wiąże się ze wzrostem kortyzolu i adrenaliny (hormony stresu). Te hormony są odpowiedzialne za pobudzenie organizmu: kortyzol to bardziej stan ciągłej gotowości, adrenalina – walka i ucieczka. Czym to skutkuje? […]